PETRA HULTMAN
Mitt privata är politiskt, det är din skit med.

Foto: Ur verket ”Och allt återstår att göra”. Tack till Petra Bauer, Rebecka Katz Thor och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Välkomna till utflyttningsfesten!
Datum: 27 juni 2024, kl 16 - 20
PLATS: PETRAS HEM, LILJEHOLMSVÄGEN 8A, Stockholm
OSA: info@konstkompaniet.se eller till Petra direkt
Fri entré
BYOB (medtag egen dryck)

Det började med en idé sprungen ur lika delar konstnärlig vision som ren desperation och placerad någonstans i gränslandet mellan fiktion och reell möjlighet. Att det går sälja en bostad, göra en utställning, köpa ett hus, skriva en bok, samla en by för att själv orka förändra och sedan kanske göra något mer. Något större. På två veckor. Men bara om en inte måste göra allt själv.

Utflyttningsfesten, finnisagen, är som vanligt ett avslut på något som varit och ett avsked för de som bidragit till det som blev. Men, i likhet med initiativet i sig och livsförändringen som format det, är det samtidigt en ny möjlighet och starten på något helt annat. En plats för berättelsen om det som varit blandat med drömmar om det som nu kan ta dess plats. En sista chans för den som ännu inte hittat hit och för den som vill komma på ett sista besök. En möjlighet att samlas, att uppdatera sig om vad som pågått det senaste och vart det nu bär vidare.

Så, hjärtligt välkomna hem till mig på Liljeholmsvägen en sista gång. Kvar tills dess att flyttlasset går finns skalet av ett hem, ett koncentrat av de val som gjorts och relationerna som skapat dem.

Jag hoppas vi ses där!
Petra

Petra Hultman: Mitt privata är politiskt, det är din skit med.
Foto: Diana Agunbiade-Kolawole

PETRA HULTMAN
Mitt privata är politiskt, det är din skit med.


sista VISNINGen
TID: 13 juni 2024, KL 16 - 18
PLATS: PETRAS HEM, LILJEHOLMSVÄGEN 8A, Stockholm
INFO: VÄNLIGEN ANMÄL INTRESSE TILL INFO@KONSTKOMPANIET.SE

Under pågående försäljning av den tidigare familjebostaden integreras samtidskonst i Petra Hultmans hem stylat, dokumenterat och marknadsfört som bostadsobjekt. Samtliga konstnärers verk kommenterar maktstrukturer, familjens och hemmets villkor och är gjorda av kvinnor som på ett mycket konkret sätt stöttat Petra under pågående separation. Under Sthlm Art Week öppnas dörrarna för allmänheten när lägenheten ingår som en off-site till närmsta grannen och vännen Färgfabriken. På så sätt introduceras och visas bostad och konst samtidigt för potentiella bostadsköpare, konstmarknad och allmänhet.

Allting ingår i en marknad och allting får till slut sitt pris, men på vems bekostnad? Konstverken och föremålen i hemmet, liksom de väggar, tak och golv som omfamnar dem har alla ett satt pris följt av ett varierande antal nollor. Men, det andra priset, det Petra personligen betalar för föräldraskapet, partnervalet och andra beslut hon tagit men statistiskt och erfarenhetsmässigt delar med så många andra kvinnor, är den kostnad allt egentligen handlar om. 

Samtidigt kallas andra kvinnor in att bidra. På sitt sätt. Det är en blandning av nära & kära, kollegor, professorer, assistenter, kvinnor från gatan, menecenater artister och andra kvinnor som på olika sätt redan bidragit till hennes förutsättningar i livet och konsten. Konstvärldens specifika förhållanden kring socialt, kulturellt och ekonomiskt kapital liksom konstnärers arbetsvillkor blir så ytterligare lager i detta initiativ. Men allra främst handlar det om det om situationen. Relationerna. Stödet. Ansvarstagandet. Och drömmen om En Helt Annan Verklighet.

Konstnärliga bidrag:
Petra Bauer, Emelie Liljebäck, Theresa Traore Dahlberg, Diana Agunbiade-Kolawole, Fia-Stina Sandlund, Eliana Ivarsdotter Hadad, Linnea Rygaard, Karolina Brobäck, Ulrika Berge, Petra Hultman & Co, m.fl.

Med särskilt stöd från:
Emilia Rosenqvist, Simone Schmid & Jenny Danielsson, Färgfabriken, Konstkompaniet & Stockholm Art Week.

Petra Hultman: Mitt privata är politiskt, det är din skit med.
Foto: Diana Agunbiade-Kolawole

Oavsett är det en magisk lägenhet där varje ting känns utsökt. Vad som är ursprungliga ägodelar och vad som arrangerats inför utställningen framgår inte. De kvarlämnade kläderna och objekten i garderober och andra utrymmen
uppvisar stora likheter med hur konstnären brukar ordna de ofta
kvinnliga handarbeten hon genomgående arbetat med.

Eva Asp, ur hennes recension i konsten.net

Föregående
Föregående

K som i Konstkompaniet och K som i #konsttips

Nästa
Nästa

Dags för förändring